https://leyenburgschool.nl/wp-content/themes/gymappstest Nieuwsbrief November | Peuter- en Basisschool Leyenburg

Nieuwsbrief November

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2022 

 

AGENDA 

Dinsdag 1 november: NIO-ADIT groep 8 

Woensdag 2 november: kabouterfeest kleuters 

Woensdag 2 november: museumbezoek groep 5A 

Dinsdag 8 november: kijkochtend groep 3 t/m8 (tot 9.00uur) 

Woensdag 9 november: kijkochtend groep 3 t/m8 (tot 9.00uur) 

Woensdag 9 november: museumbezoek groep 5B 

Donderdag 10 november: kijkochtend groep 3 t/m8 (tot 9.00uur) 

Vrijdag 11 november: museumbezoek groep 1/ 2 C en 1/ 2 D 

Maandag 14 november: kijkochtend groep 1/ 2 (tot 9.00 uur) 

Dinsdag 15 november: studiedag groep 1 t/m 4, deze leerlingen zijn vrij, deze dag is de peuterschool ook dicht 

Donderdag 17 november: leerlingenraadvergadering 

Dinsdag 22 november: info nieuwe kleuterouders / Hoera, ik word 4! 

Dinsdag 22 november: theatervoorstelling groepen 7 

Vrijdag 25 november: inloop groep 1/ 2 (tot 8.45 uur) 

Vrijdag 25 november: museumbezoek groep 1/ 2 E 

Vrijdag 25 november: speelgoedmiddag kleuters 

Maandag 28 t/m woensdag 30 november: Pietengym 

 

 

SCHOOLGRUITEN 

Alle afgelopen weken hebben de leerlingen drie keer per week groente of fruit gekregen. We zien dat de kinderen dit heel erg fijn vinden en meestal ook lekker. Het fruit en de groenten worden aan de kinderen aangeboden en we zien dan duidelijk: zien eten, doet eten! 

Voor bijna alle groepen wordt het fruit gesneden, maar in de groepen 7 en 8 leren we de kinderen dit zelf te doen. Dit stukje zelfredzaamheid is belangrijk voor de leerlingen. Oefening baart kunst, dus wilt u uw kind (groep 7 en 8) ook thuis stimuleren om dit te doen?  

 

AFVAL ONDER DE LOEP! 

In de plusklas zijn wij vorig jaar begonnen met het project ‘duurzame school'. Daarbij hebben de leerlingen onderzoek gedaan hoe wij als school zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen zijn.  

Tijdens dit project is er een afvalanalyse gedaan door de organisatie ‘Afval onder de Loep’.  

‘Afval onder de Loep’ is een organisatie, die zich inzet op scholen om het afval op de scholen te verminderen en bewustzijn te creëren van wat (en hoeveel) er in de afvalbakken op school verdwijnt. Vaak helpen milieubewuste keuzes in lunch en drinkwaar voor de kinderen ons ook op weg naar een gezonder leefpatroon. Dubbel gewin dus! 

De leerlingen van de plusklas hebben heel goed meegeholpen met het wegen van de afvalzakken, het beoordelen van het afval en het verzinnen van oplossingen om het afval op school te verminderen. 

De bevindingen voor de CBS Leyenburg waren als volgt: 

  • Op onze school zit de grootste hoeveelheid afval in het verpakkingsmateriaal van eten en drinken. Dit is verpakkingsmateriaal, dat is meegenomen van huis. Het gaat dan om drinkpakjes en ingepakt eten.  

    Ook zit er veel suiker in de drinkpakjes. 

Het advies van ‘Afval onder de Loep’:  

  • Geef uw kind water mee naar school, het liefst in een hervulbare fles/bidon. En geef uw kind een lekkere boterham of fruit in een trommel mee; veel goedkoper en gezonder dan een verpakte koek.  

    Daarmee bespaart u zelf geld maar ook de school, want het kost de school veel geld om al het afval te laten ophalen 

TE LAAT KOMEN 

Nu de dagen korter worden en de nachten langer merken we dat er steeds meer kinderen te laat komen. De les begint echt om half negen en het is zeer storend als er dan nog leerlingen binnendruppelen. Wilt u a.u.b. ervoor zorgen dat uw kind/kinderen voor half negen op school is/zijn? Dit geldt natuurlijk ook voor de kleuters. Dan kunnen de lessen op tijd beginnen. 

 

SPORTTALENT (overblijf) 

Bij de overblijf wordt badminton inmiddels bijna elke dag klaargezet en met veel plezier gebruikt door de kinderen. Ook de blazepods doen het goed bij jong en oud. De kinderen worden in teams verdeeld. Het team dat de meeste pods aantikt in een bepaalde tijd is de winnaar. Dat zie je aan het kleurtje die de pods hebben aan het einde van het spel. Brandt jouw kleur licht aan het eind? Dan ben jij de "winnaar". 

 

Afbeelding met grond, persoon, kind, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

 

LEYENBURGACADEMIE 

De workshops voetbal en graffiti zijn ondertussen ook van start gegaan! Hier komen de kinderen enthousiast vandaan. Vanaf de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie start ook de 2e ronde van de trainingen van After's Cool voor de groepen 7/8. (begrijpend lezen en rekentraining) 

We zijn ook alweer druk bezig met het verzinnen van workshops voor de 2e ronde van de naschoolse activiteiten en de 3e, 4e en 5e ronde van de After's Cool trainingen 

Vlak voor of na de kerstvakantie zult u daar meer informatie over krijgen. 

 

           

 

 

 

INKIJKMIDDAG 

Woensdag 19 oktober was de inkijkmiddag. Afsluiting van de projectweek met het thema gigagroen. Dit was een groot succes! Heel veel (groot)ouders en kinderen zijn een bezoek aan de verschillende groepen komen brengen door middel van een speurtocht. De kinderen in de verschillende groepen hebben hard gewerkt om iets moois te kunnen laten zien. 

Fijn om te zien dat er zoveel animo voor was en fijn om de ouders weer in de school te mogen ontvangen. 

 

KABOUTERFEEST GROEPEN 1-2  

Op woensdag 2 november hebben we het kabouterfeest met de groepen 1-2. Rondom het thema herfst gaan de kinderen allerlei spelletjes en dansjes doen in de school. De kinderen mogen deze dag verkleed komen als kabouter, kaboutervrouw, elf/fee, als paddenstoel of als herfstdier bijvoorbeeld een egel, eekhoorn, slak  

(Let op: Spiderman, Halloweenpakken o.i.d. zijn niet de bedoeling).  

De kinderen hoeven deze dag geen pauzehap mee te nemen. Voor wat te eten en te drinken wordt namelijk gezorgd 

 

THEMA EN GMR 

De GMR  organiseert op maandag 7 november weer een thema-avond. 

Het thema is social media. 

Roy Vathorst zal deze avond verzorgen.  

Bent u geïnteresseerd? Meld u zich dan aan via onderstaande link.  

GROEIEN DOEN WE SAMEN, THEMA VAN DE KASTEN IN DE ERKERS  

In de herfstvakantie zijn de achterkanten van de kasten in de erkers beplakt. Dit geeft een mooie uitstraling naar buiten.  Elke tekening op de kast bestaat uit een kleur, een symbool en een duidelijke “pictogram”. Er zijn vijf kleuren; deze hangen in groepen bij elkaar en zijn gezamenlijk zichtbaar naar de straat.  

Onze school is een veilige plek (paraplu) waar wij samen de sleutel vormen tot een individuele ontwikkeling. Groeien doen we samen dat is onze “vingerprint”. Deze twee kasten staan bij de ingang van de school. 

Afbeelding met vectorafbeeldingen

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

De tweede groep is rood/oranje. Dit staat voor de liefde die we geven om de kinderen persoonlijk te laten ontwikkelen tot “compleet” mens. Dit betekent dat we ze helpen om motorisch te ontwikkelen (voetbal en springtouw). Maar ook willen we ze hun creativiteit laten ontdekken (schilderspalet). De lampjes staan als symbool voor een flexibele geest die ideeën genereert. De sociale ontwikkeling completeert dit palet. We spelen met elkaar, zorgen voor elkaar en ontdekken samen 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving 

De derde groep kasten is groen. Dit staat voor de groei van kinderen gedurende de jaren die ze verbonden zijn aan Leyenburg. Het lijkt op de ontwikkeling van een plantje. We zaaien, we geven het water en voeding, snoeien het tot een individuele vorm die bij de plant (lees kind) past en gezamenlijk begeleiden we de kinderen tot het voortgezet onderwijs.  

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

Afbeelding met tekst, wapen, sleutel

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

De vierde groep is geel; dat is de kleur die je het langst onthoudt en alle ontwikkelingen van ons brein illustreert. We stimuleren het maken van allerlei verbindingen, zodat we nieuwe kennis opdoen. Dit doen we met taal, met rekenen met ruimtelijk (geografie) en technisch inzicht. Boeken spelen hierbij een cruciale rol 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

De laatste groep is Blauw. Wij hopen dat kinderen aan het eind van de ontwikkeling en groei bij Leyenburg vanuit diverse standpunten naar de wereld kunnen kijken. In detail, vanuit een ruimtelijk perspectief maar ook vanuit een verwonderend perspectief. Wit licht bestaat uit de regenboog. 

 

 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving 

 

Vriendelijke groet, namens het team 

Maria Wulffelé 

Karin Simonetti 

 

INGEZONDEN: 

BERICHT VAN DE OUDERRAAD  

Afgelopen maand hebben alle ouders en/of verzorgers het verzoek gekregen om de ouderbijdrage van dit schooljaar over te maken. Wellicht leuk om te weten waarvoor u deze bijdrage onder andere doet.  

Er staan dit schooljaar een hoop leuke activiteiten gepland waarbij de ouderraad een actieve en financiële bijdrage levert. Zo hebben we dit jaar al een bedrag kunnen sponsoren voor het groep 8kamp, zijn de leerkrachten verwend met een heerlijke lunch op de dag van de leerkracht en hebben de kleuters een les op de kinderboerderij gehad. Aankomende week staat het kabouterfeest op de planning. En op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest, waarbij de kinderen van groep 1 t/m 5 altijd een cadeautje krijgen en de groepen 6 t/m 8 altijd een klassencadeau. Na het sinterklaasfeest gaan we gelijk door naar de kerstviering en ook daarbij hoort een leuke kerstattentie. Traditioneel luiden we het nieuwe kalenderjaar altijd in met een oliebol en limonade. Wat volgt is dan een periode van rust wat betreft traditionele feestdagen. Deze rust grijpen wij aan om samen met school te kijken wat er eventueel nog meer vanuit de ouderraad gedaan kan worden: bijv. het sponsoren van ideeën vanuit de leerlingenraad, de aanschaf van boeken voor kinderen met dyslexie. Er kan ook inbreng vanuit de leerkrachten zijn of overige zaken.  

Voordat we het weten is Pasen weer in zicht en stelt de ouderraad per klas een bedrag beschikbaar om een Paasontbijt te verzorgen. Ook tijdens de Koningsspelen is er een actieve rol van de ouderraad; tijdens alle spelletjes kunnen de kinderen een ijsje, snoepje en limonade bij ons halen. Op de sportdagen zijn we ook altijd van de partij met een drankje en hapje. Dan is het eind van het schooljaar alweer bijna bereikt en dan trakteren we alle leerlingen nog op een heerlijk Italiaans ijsje. Naast dit alles zullen we altijd blijven kijken naar nieuwe, leuke ideeën die de groei van onze kinderen stimuleren. Want groeien doen we samen!  

Groeten  

De ouderraad